Ежемесечен бюлетин на НПМГ Алумни клуб, октомври 2019

октомври 14, 2019 no comments

Автор: Мирела. Снимки: Ива. По текста работиха и Ива, Боби, Люба, Пламен.

Едно ново начало

Здравейте, приятели, и честита нова учебна година, драги ученици и учители на НПМГ! 

Днес ще ви запознаем с новата инициатива на Алумни клуба – ежемесечен бюлетин, чийто първи брой четете в момента. Тук ще научавате важни новини от изминалия месец, свързани с учениците, възпитаниците и приятелите на нашата гимназия. Всичко най-важно от живота на НПМГ, събрано на едно място.

Една от основните цели, които си поставя това издание, е да създаде своеобразен мост между различните поколения НПМГейци. Бюлетинът ще предоставя на всички алумни актуална информация за случващото се в гимназията, а също така ще разказва на настоящите ученици за възможностите, които ги очакват след завършване на училище. Освен последните новини, тук ще откриете интересни интервюта с вдъхновяващи личности – възпитаници на гимназията, както и техни авторски статии.

Събитията, които няма да пропуснем

В този ред на мисли бързаме да ви поканим на едно научно събитие със силна НПМГейска жилка, което предстои съвсем скоро. На 19 октомври порталът MediaBricks.bg организира Science Bricks: Наука с кауза.

Сред участниците се открояват добре познатите имена на трима учени и възпитаници на нашата гимназия. Това са Наско Стаменов, Никола Каравасилев и проф. Николай Денков. Лекциите им ще обхванат различни интригуващи теми – от Космоса, през биологията, чак до геодезията в Антарктида. 

Но не само имената на лекторите правят впечатление. Science Bricks: Наука с кауза е научно събитие с благотворителна цел. Всички приходи от билети ще отидат в дарителската сметка на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН) в подкрепа на състезателите и ръководителите на отборите по математика, физика, химия, астрономия, лингвистика, астрономия и астрофизика, биология и информатика.

Освен да подкрепят младите олимпийци на България, гостите на събитието ще имат възможността да се запознаят с много от тях и на живо. Събитието ще се проведе в София Тех Парк на 19 октомври от 10:00 ч. Повече информация ще намерите на Science Bricks: Наука с кауза във Фейсбук, като и на сайта на MediaBricks.bg.

Знаем какво спечели миналото лято

Понеже това е първият брой на бюлетина, нека го направим малко по-специален. Вместо за събитията от последния месец, ще ви разкажем за събитията от цялото изминало лято и за всички плодове от благороден метал, което донесе то.  

Докато някои от нас посветиха летните месеци на почивка и ваканци, състезателите на НПМГ спечелиха впечатляващите 18 медала, специални награди и почетни грамоти от шест международни състезания. Сърдечно поздравяваме както учениците, така и техните неуморни ръководители! Пожелаваме още по-големи успехи през новата учебна година!

Юли месец бе месец за успехи. 

Ученици от НПМГ завоюваха шест отличия от олимпиадата „Туимаада“ по физика, химия, математика и информатика, която се проведe в Якутия от 8 до 15 юли. 

Измежду всички участници от Румъния, Казахстан, Таджикистан, Иран, Саха (Якутия), Буратия и Новосибирск Яна Димитрова (12 клас, химия) спечели не само сребърен медал, а и специална награда за отличното си представяне по химия. 

Химиците Явор Пеев (11 клас) и Кристиян Вилхемов (11 клас) получиха почетни грамоти. Математиците Александър Милчев (11 клас) и Димитър Ангелов (11 клас) се завърнаха с бронзови медали, а почетна грамота бе спечелена от информатика Петър Петров (11 клас). Физиците Петър Димитров (12 клас) и Ириней Василев (11 клас) за малко се разминаха с наградите. Ръководители на отбора ни бяха учителите Наско Стаменов (химия) и Христо Пеев (физика).

Юли беше успешен и за биолозите. От 30-тото издание на Международната олимпиада по биология (International Biology Olympiad), която се проведе между 14 и 21 юли в Унгария, Иван Георгиев (12 клас) и Кирил Тошев (11 клас) донесоха бронзови медали. Тяхна конкуренция бяха над 300 ученици от 78 държави. Ръководители на отбора бяха доц. Албена Йорданова, Радослав Александров и Снежана Томова.

Тежка беше и конкуренцията на най-престижната световна надпревара тази година – 51-та Международна олимпиада по химия в Париж, която се проведе между 21 и 30 юли. Сред участници от 80 държави сребро завоюва Камен Петров (12 клас), а с бронзово отличие се прибра Михаил Паскалев (12 клас). Техни ръководители бяха доц. д-р Донка Ташева и доц. д-р Пенка Василева (Факултет по химия и фармация на СУ „Св. Кл. Охридски“). 

Матей Петков (11. клас) спечели индивидуален златен медал, специална награда за най-добро решение на четвърта задача, както и отборна почетна грамота от Международната олимпиада по лингвистика (International Linguistics Olympiad – IOL), която се проведе между 29 юли и 2 август в Южна Корея. На нея се състезаваха общо 350 участници в 54 отбора от 36 държави.  Ръководители на отборите бяха инж. Александър Велинов (СМБ), Любомир Златков (ИМИ-БАН), д-р Илияна Раева (РУ„ Ангел Кънчев“), д-р Росица Декова (ПУ „Паисий Хилендарски“).

Поредното успешно събитие за нашите ученици беше Международната олимпиада по астрономия и астрофизика, която се проведе в Унгария между 2 и 10 август. На нея Петър Димитров (12 клас) се състезава с още 250 ученици от 47 държави и заслужено получи сребърно отличие. Ръководители на българския отбор на това събитие бяха Никола Каравасилев (Физически факултет на СУ, Izzi Science for Kids) и Захари Дончев (Институт по астрономия към БАН).

На олимпийски успехи се радваха и учениците от по-малките класове. Красимир Масларов (10 клас, химия и биология), Марио Лилов (9 клас, химия и биология), Иво Лозанов (9 клас, биология и Химия) и Явор Йорданов (9 клас, физика и астрономия). Те бяха част от отбор „А“, завоювал бронзови медали за България на Седмия Международен турнир на младите естествоизпитатели (International Young Naturalists Tournament – IYNT). Между 19 и 24 август, нашите състезатели се съревноваваха със 150 участници от 25 отбора в Минск, Беларус. Техни ръководители бяха Никола Каравасилев (Физически факултет на СУ и Izzi Science for Kids) и Златина Димитрова (TechnoMagicLand и Izzi Science for Kids).

Ремонти, но не като на “Графа”

Благодарение на ремонтните дейности през лятото, учениците и учителите в НПМГ ще могат да се радват на: 

  • нов официален вход в задния двор откъм ул. „Кричим“;
  • нови кабинети по биология;
  • реновирани кабинети по химия;
  • ремонтирано основно стълбище;
  • нови радиатори и вътрешна топлоизолация в коридорите и крайните кабинети.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и постоянният представител на Световната банка за България, Чехия и Словакия Фабрицио Дзарконе специално посетиха НПМГ, за да пожелаят успешна нова учебна година на всички учители и ученици.

Бъдете не само читатели, а и автори

Като за финал бихме искали да ви благодарим за отделеното време да прочетете първия брой на алумни-бюлетина! Надяваме се, че информацията е била полезна и интересна за вас. 

Ще се радваме на обратна връзка от ваша страна – всяка препоръка, въпрос и предложение са добре дошли! Ако желаете да станете част от бюлетина със свой текст, интересна информация или идея, не се колебайте да ни потърсите на npmgalumniclub@gmail.com.

Сърдечно благодарим на автора на бюлетина Мирела Харизанова за страхотната работа!