Ежемесечен бюлетин на НПМГ Алумни клуб, март 2020

март 31, 2020 no comments

Автор: Мирела Харизанова. По текста работи и Пламен Иванов.

(Спектакъл "НПМГ в свои води". Снимка: Личен архив на участниците)

Здравейте, приятели,

Пропуснахме един месец, но се връщаме с пълна сила! В този брой на бюлетина ще ви запознаем с още един изявен НПМГеец – Наско Стаменов. Ще ви разкажем и за вдъхновяващия спектакъл “НПМГ в свои води” по случай патронния празник на училището. Но първо, нека да засегнем една актуална за гимназията тема. 

Образование в извънредна обстановка

През последните малко над 2 седмици, училището въведе 2 типа дистанционно обучение – синхронно и асинхронно. Първият тип представлява учебни часове, които се провеждат във виртуални класни стаи в реално време – т.е. конференти разговори, в които участват учителят и учениците. Вторият тип включва всички допълнителни материали, с които учениците се занимават, като някои от тях са напълно авторски.

Всички занятия се провеждат по предварително зададен график в платформите Zoom и Microsoft Teams.

Тук е моментът да се обърнем с апел към всички наши бивши възпитаници, които биха искали да помогнат на училището с онлайн уроци. Ако искате да се включите в инициативата, моля свържете се с нас на npmgalumniclub@gmail.com, или на Фейсбук страницата ни NPMG Alumni Club – НПМГ Алумни Клуб.

(Снимка: ЧСУ "Юрий Гагарин", Комплекс "Камчия")

“Момент, в който бях особено щастлив, беше (…) преди две години, когато спечелих националния конкурс „Наука на сцената“ с един проект, чиято цел е да помогне на учителите по химия в България.” – Наско Стаменов

Наско Стаменов завършва НПМГ през 2011 г. В момента е учител по химия в НПМГ, който пътува из чужбина с учениците си по образователни екскурзии, както и с националните отбори – на международни състезания по природни науки. Проектът му„Бюджетна наука“, който цели да помогне на учителите по химия из цялата страна, му печели първото място на конкурсът „Наука на сцената“. Повече за Наско и проекта му можете да прочетете в интервюто ни с него тук.

Спектакъл “НПМГ в свои води”

Музика, танци, скечове, наука, вода. Това видяхме на 18 февруари – патронния празник на НПМГ – в спектакъла „НПМГ в свои води“. С хора откри събитието фолклорният ансамбъл на НПМГ, следван от литературно-историческия клуб „Водословие“, който представи ролята на водата в българските вярвания. След това ученици от различните паралелки представиха пред повече от 600 посетители импровизиран учебен ден, в който бяха едновременно и ученици, и преподаватели. Всички паралелки бяха заедно на сцената, като в междучасията се правеха на клас, който дивее. В часа едни седяха и пускаха базици, а другите бяха отпред и по комичен начин разказваха за водата от гледна точка на собствения си профил.

(Спектакъл "НПМГ в свои води". Снимка: Личен архив на участниците)

Географите обясниха къде и как ползваме водата, и как може да остане достатъчно от нея за нашите внуци.
Математиците се опитаха да ни забият със задачи за пълнене и изливане на басейни, които се оказаха напълно актуални за състоянието на водоемите в България в момента, защото решението на една такава задача е свързано с реалния воден мениджмънт в държавата.
Биолозите разказаха къде водата е вътре в нас.
А физиците – извън.
Химиците, естествено, запалиха вода.
А информатиците, освен, че обсъдиха връзката между компютъра и водата, завършиха като изпитаха публиката онлайн върху казаното от предишните паралелки.

Видяхме и нашата любима хигиенистка, чиято поява на сцената доведе до екзалтация в цялата зала.

Спектакълът се състоя в залата на УАСГ и продължи час и половина – от 6 до 7:30 вечерта.
Целия запис от събитието можете да видите тук.

Бъдете не само читатели, а и автори

Ще се радваме на обратна връзка от ваша страна – всяка препоръка, въпрос и предложение са добре дошли! Ако желаете да станете част от бюлетина със свой текст, интересна информация или идея, не се колебайте да ни потърсите на npmgalumniclub@gmail.com.